Mietitään koiran näkökulmasta
Miten koiran pitäisi kohdata dominointia, uhkaa, painostusta ja konflikteja?
Onko dominoiva ihminen koiran näkökulmasta turvallinen ja luotettava ?
Onko ohjaava käsi turva, uhka, vai molempia ?
Ymmärtääkö koira fyysisen kurituksen oikein, kun se meidän mielestä toimii väärin?
Niskasta kiinni ja antaudu !
Dominoivat ohjeet, jossa ohjataan painamaan koiraa niskasta alapositioon tai kääntämään kyljelleen, ja pitämään paikallaan kunnes se "rauhoittuu/antautuu" ovat hyvin yleisiä.
Moni uskoo sen toimivuuteen jokaisessa tilanteessa ja jokaisen koiran kanssa.
Joidenkin rotujen suhteen tämän väitetään olevan jopa koulutusehto, koiran ollessa vielä pentu. Äkkiseltään se myös näyttää siltä. Koira vaikuttaa hiljenevän ja rauhoittuvan.
Koiran sisäänrakennettu selviytymiskeino
Todellisuudessa koira toimii alistettaessa vaistomaisesti käyttäen synnynnäistä selviytymiskeinoaan - Koira sulkeutuu. Eläin sulkeutuu paikoilleen rauhoittaakseen saalistajaa ja väkivaltaista hyökkääjää.
Jos koira pysyy paikallaan liikkumatta, kunnes hyökkääjä lopettaa ja lähtee pois, se todennäköisesti saa olla rauhassa ja kokee selviytyvänsä saalistajan hampaista.
Tyypillisesti ihmiset kutsuvat tätä ”antautumiseksi”. Todellisuudessa eläin ei antaudu vaan ”leikkii kuollutta” välttääkseen konfliktia. Itse konflikti jää tältä osin selvittämättä. Kohdatessaan samaa hyökkääjää uudestaan, koira oppii nyt sulkeutumaan aina vaan nopeammin. Toistamisen kautta koira lopuksi passivoituu.
On myös yksilöitä, useimmiten jo aikuiset koirat, jotka ottaa haasteen vastaan. Uhkaaja haastaa tappeluun, koira pakotetaan puolustuskannalle ja uhkaaja saa ”mitä tilasi”: koira puolustautuu. Seuraa häviö, yleensä molemmille. Alkuperäinen syy-yhteys jää edelleen selvittämättä. Koira vaikenee, omistaja hermostuu ja tämän episodin jälkeinen lähtökohta on harvemmin hyvä. Pahimmissa tapauksessa koira saattaa saada lähtöpassit. Se on voinut olla liian hyvä tappelemaan, liian sitkeä eikä ole ymmärtänyt hiljeentynyä.
Munankuorilla kävelevä koira
Passiivinen ja sulkeutunut koira voi joidenkin ihmisten silmissä näyttää hillityltä ja rauhalliselta päällepäin.
Todellisuus on surullisempi. Koira oppii pakottein ja rankaisujen kautta ylivarovaiseksi, tilaa kutsutaan ”munankuorilla kävellyksi”.
Nykyään tiedetään että domestikoituneella koiralla, niin kuin meillä ihmisilläkin, on tunteita.
Koirat elää vahvasti erilaisissa tunnetiloissa.
Kovakouraisella käsittelyllä koira oppii pidättäytymään kaikista tunnetiloista (ilo, suru, into, uhka, pelko jne.).
Koira joka jatkuvasti joutuu olemaan valpaana ei pysty rentoutumaan. Tämän seurauksena lisämunuainen alkaa tuottamaan stressihormoneja kuten kortisoli ja kortikosteroni, joka vapautuu koiran verenkiertoon.
Korkea stressitaso näkyy m.m keskittymishäiriönä, jolloin myös oppiminen vaikeutuu. Stressaavalla koiralla esiintyy myös erilaisia sijaistoimintoja jotka ylikorostuneesti toistuvat päivästä toiseen.
Kovakouraiset toimintatavat tekevät usein koirasta ensin arvaamattoman
Uhatuksi tulleena koira peittää myös varoituseleet ja saattaa oppia ennakoimaan ja puolustautumaan.
Fyysisen rankaisun kokeneen koiran tyypillinen kiertokulku alkaa kun koira sulkeutuu yhdelle henkilölle. Koira peittää vastaisuudessa myös varoitus-signaalit ja saattaa varmuuden vuoksi reagoida muihin ympäristössä oleviin ”hyökkääjiin” puolustamalla itseään. Tässä vaiheessa meistä tuntuu, että koira on muuttunut arvaamattomaksi. Tätä vastavuoroisesti yritetään kitkeä väkipakoin pois. Koira vaipuu epätoivoon. Se alkaa seuraamaan ja mielistelemään pahoinpitelijäänsä kunnes se lopuksi vetäytyy omiin oloihinsa. Koira sulkeutuu, ja passivoituu.
Tyypillinen ”onnistumistarina” voi kuitenkin kuulostaa tältä:
”Isäntään koira ei ole käynyt kiinni, koska se tietää kuka on lauman johtaja. Lapsiin ja emäntään koira kävi kiinni, mutta nykyään se tietää kyllä kaapin paikan. On kuin enkeli (lue: hajuton ja mauton)”
Millainen on koiran hermorakenne ja mitä se tuntee?
Koirien hermorakenteissa on suuria eroja. Yksilöt voivat olla herkkiä, kovia tai siitä välistä. Ääripäitä löytyy myös. Yksilön herkkyys tai kovuus määrittää sen, miten koira kokee ja kestää asioita. Kun kuritamme koiraa, emme tiedä miten se kokee erilaisia konflikteja. Miten se assosioi kovakouraisuutta ja mihin.
Mutta me tiedämme että jokaisella koiralla on tunteita. Miksi haluaisimme uhmata tai haastaa koiraa. Miksi pyrimme muuttamaan koiraa ylivarovaiseksi, pidättäytyneeksi ja sulkeutuneeksi?
Hiljaisuudessa stressaava, väkipakon edessä jatkuvasti konflikteja läpikäyvä koira on aina uhri. Tukahduttamista ja väkisin hiljentämistä ei pidä erheellisesti mieltää kouluttamiseksi, sitä se ei ole!
Summa summarum:
Määrätietoinen, rajoja ylläpitävä, oikein ohjaava johtaja ei ole sama kuin pakotteita ja fyysistä rankaisua käyttävä ohjaaja.
Johtaja on luotettava, hän käyttäytyy johdonmukaisesti. On reilu, kannustava ja resurssivahva. Hyvä johtaja opastaa ja auttaa määrätietoisesti onnistumaan.
Johtaja on roolimalli - Kuten käyttäydyt, koirasikin käyttäytyy
Koirien kouluttamisen puolesta,
Titti Creutziger
Koirien ammattikouluttaja