Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Hammaskivi ja hampaisiin liittyvät ongelmat ovat yleisiä koirilla

Julkaistu 07.05.2014

 Koiran hampaiden harjaus ja hoito on paras tapa ehkäistä hammaskiveä. On hyvä opettaa pennusta lähtien hampaiden säännöllinen pesu kaikkien muiden käsittelyn lisäksi. 

Koirille myydään erilaisia hammasharjoja, niitä saa apteekeista ja hyvin varustetuista eläinliikkeistä. Koirille on olemassa myös erilaisia entsyymipastoja jotka helpottavat harjausta. Lisäksi koirille voi antaa pureskeltavia luita ja erilaisia klooriheksidiiniä sisältäviä purupaloja. Yleensä hammaskiveä löytyy koiran poskihampaista ja piilossa olevista hampaista ja siksi eritoten ne kaipaavat pesua. 

Hammaskiveä muodostuu hampaiden pinnalle syljen, ruoan ja bakteerien vaikutuksesta. Kun hammaskivi on päässyt oikein pahaksi se löysentää hampaita ja pahimmissa tapauksessa hampaat voivat jopa irrota. Hammaskiven oireita ovat esim. pahanhajuinen hengitys, verestävät ja arat ikenet, jatkuvaa nuolemista ja syljen erityksen lisääntyminen. Hammaskivimuodostelmat näkyvät hapaiden pinnalla. Jos koiralla on muodostunut kovettunutta hammaskiveä, poiston suorittaa eläinlääkäri koiran ollessa nukutettuna.