Det är rätt naturligt att hunden vaktar sin mat, eftersom födan är ett garanti för överlevnad. Dock gör vissa hundar det mer än andra. I extrema fall kan hunden morra och göra utfall då någon kommer för nära. När hunden på ett överdrivet sätt vaktar sin mat, eller något annat som den anser sej ha rätt till, kallar man det resursvaktande.
Ibland förväntar vi oss att hundarnas impulskontroll är medfött. Men detta är något vi måste öva med hunden och lära den. Att bestraffa en hund som resursvaktar gör oftast problemet värre. Om hunden mister något den redan har fått är det en naturlig reaktion att den lär sej försvara sina resurser. Hundar är opportunister, de strävar till att få det de vill enkelt och snabbt. Det är något att hålla i minnet då vi tränar våra hundar. Gör du det lätt för hunden att lyckas, får du lättare hunden att förstå vad den ska lära sej.
Det bästa sättet att hantera problem som resursvaktande är att förebygga det. Stör inte hunden i onödan då den äter och se till att hunden inte går misste om något den redan fått. Behöver du ta ifrån hunden något den inte får, t.ex ett ben, är det bäst att du byter ut det mot något som är lika viktigt för hunden. En lönsam byteshandel.
Som valp är det lätt att lära hunden att du som ägare står bakom all föda och andra resurser, och att du och alla i familjen inte utgör något hot.
Då valpen äter sin mat kan man gå fram till hunden och lägga till lite mat i skålen, dvs. dela upp maten i t.ex tre delar och lägg till lite efterhand medan hunden äter. Försök att i lungn och ro närma dej skålen från olika håll, alltid med mat i handen. På det här sättet lär du valpen att när din hand närmar sej betyder det enbart mera godis, inte tvärtom. Hunden lär sej att vara trygg när olika personer närmar sej då den äter. Beröm alltid hunden då den tittar upp på dej och fäll sedan lite mat i skålen och gå därifrån. Du kan också mata hunden genom att hålla i skålen och låta hunden äta därifrån, sedan på samma sätt lägga till lite mat efterhand. Dessa övningar kan du göra några gånger i veckan, för övrigt är det viktigt att ge hunden matro.
Man kan då och då fortsätta att förstärka budskapet genom att i förbifarten gå förbi den ätande valpen och slänga ner en godbit. Har du barn i familjen bör du vara noga med att den här typen av träning utförs bara med vuxna. Lär även barnen från första början att alltid ge ro åt en hund som äter eller sover.
Det kan också vara bra att låta valpen äta de första tuggbenen från din hand, medan du håller i det, och i slutet överlåta tuggbenet åt valpen. Att ha hunden att vänta och titta upp på dej, före du lägger ner matskålen är också en bra övning. Det gör vardagen lite smidigare och förstärker dessutom hundens förmåga att lära sej vänta lungt, ha tålamod och lita på sin ägare. Det är överlag bra att hunden får jobba för sin mat – det måste vi alla göra. En hund som är lite hungrig anstränger sej ofta mera för att få en belöning.
Det är viktigt att du inte pressar hunden att göra för stora framsteg. Om hunden börjar vakta eller morra, har något gått fel.
Om hundens resursvaktande har blivit ett problem är det skäl att vara försiktig. Övningarna måste anpassas till individens behov och sätt att reagera. I dessa fall kan det vara bra att anställa en professionell hundkonsult som känner till de rätta metoderna. Med rätta övningar kan man vänja hunden ifrån resursvaktande och undvika utfall där någon kan bli biten.
Hundkonsult
Titti Creutziger